Ce este hipnoza? La ce ajuta hipnoza? Ce tehnici de hipnoza exista? Ce este adevarat si fals legat de hipnoza? Cine foloseste hipnoza? Ce poate vindeca hipnoza?
Inainte de a clarifica aceste intrebari ar fi bine sa punctam din capul locului ce nu este hipnoza, ca sa desfiintam niste mituri care persista in multe medii.
In timp ce milioane de terapeuti din intreaga lume folosesc hipnoza ca tehnica de vindecare emotionala, multi oameni cred inca, ca hipnoza este spectacol si amuzament. Desigur ca la acest rezultat s-a ajuns din cauza unei mediatizari de divertisment care a reusit sa transforme hipnoza in ratusca cea urata a terapiilor.
Milioane de medici si asistente medicale din intrega lume folosesc hipnoza pentru a anestezia pacientii, pentru a-i relaxa inaintea interventiilor si pentru a le usura durerile nasterii si durerile unei operatii. Insa, multi oameni considera inca, ca hipnoza este prefecatorie – acesta este mitul scepticului pe care nici studiile medicale si nici experientele atator oameni nu il pot convinge de contrariu.Unora le este frica de hipnoza:
In lume se fac cercetari si se strang date stiintifice despre hipnoza, iar unora le este frica de hipnoza pentru ca, cred ei, raman captivi intr-o lume paralela.
Si acum, atat pentru sceptici cat si pentru cei pe care ii intereseaza in mod real informatiile legate de hipnoza, sa trecem la lucruri concrete: asadar, ce este, defapt, hipnoza, la ce se foloseste si cum a aparut aceasta forma de terapie?
Hipnoza este o modalitate foarte veche, antica, de vindecare. In templele indiene exista o practica foarte asemanatoare cu transa hipnotica de azi, fiind denumita atunci „somnul templelor“. Oamenii erau adusi la templu pentru a se vindeca.
Daca ati auzit de Frank Mesmer, fizicianul german, trebuie sa stiti ca el este stra-stra-bunicul hipnozei de azi. In acele vremuri, totusi, Mesmer nu folosea termenul de hipnoza, acesta fiind introdus abia in 1843 de James Braid.
Astazi, exista mai multe definitii ale hipnozei. Britanicii spun ca hipnoza este o stare de atentie modificata si pasagera. Chertok spune ca este o stare modificata a constiintei. Prof. Hilgrad de la Universitatea Stanford spunea ca este o disociere in constiinta, adica subconstientul se detaseaza de constient. In orice caz, toate aceste pareri ale oamenilor de stiinta ne dovedesc un singur lucru: hipnoza este demna de luat in seama pentru a ne imbunatati calitatea vietii si urca din ce in ce mai mult pe locul pe care il merita printre terapii.
Hipnoza implica proceduri specifice prin care persoana hipnotizata intra intr-o stare de relaxare benefica. Prin sugestiile folosite de hipnoterapeut persoana hipnotizata intra intr-o stare de transa, uneori mai profunda alteori mai superficiala, in functie de mai multi factori si in functie de scopul terapiei. Starea de transa o puteti compara cu o liniste adanca, ca si atunci cand intr-o incapere este muzica foarte tare si cineva da volumul muzicii din ce in ce mai incet.
Cand starea de transa hipnotica a fost atinsa, persoana hipnotizata este calma, concentrata si fizic foarte relaxata. La atingerea starii de relaxare necesara Hipnoterapeutul poate recunoaste cu exactitate. Nu toate persoanele ating o stare de transa la fel de repede sau usor si la acelasi nivel. Unul dintre motive ar fi rezistenta constienta, declasanta de sentimentul de teama, scepticism sau nesiguranta.
Hipnoterapeutul poate recunoaste usor care este gradul de sugestibilitate al unei persoane. El poate aplica tehnica si intensitatea necesare pentru inducerea starii de transa prin relaxarea progresiva a muschilor, concentrarea atentiei, respiratiei sau privirii.
In timpul hipnozei terapeutul va folosi si tehnici de adancire a starii de transa, una dintre cele mai folosite fiind tehnica numararii imaginative.
Exista si modificari ale undelor cerebrale, se pot atinge starile alpha, theta, delta si rem, undele cerebrale devenind mai rare decat in starea de trezire.
In functie de scopul pentru care se face sedinta de hipnoza, terapeutul va ghida persoana hipnotizata prin sugestii si pe o anumita tonalitate a vocii. Tonalitatea vocii se schimba in functie de momentul transei, pentru inducere si adancire se foloseste o tonalitate joasa. Sugestiile, directive sau non-directive, ajuta persoana hipnotizata sa aduca modificari benefice ale unor experiente din trecut legate de perceptie, emotie, ganduri, senzatii, comportamente. In acest fel, persoana hipnotizata este ajutata sa destructureze traume, comportamente nocive, fobii sau dependente si sa adopte noi atitudini. Raspunsul emotional negativ la un stimul din trecut este neutralizat.
Hipnoza te ajuta sa mentii starea de concentrare intr-un anumit punct, in subconstient, pe anumite elemente care fac obiectul suferintei tale, ceea ce face ca destructurarea lor sa aiba un randament foarte bun. Din acest motiv hipnoza functioneaza foarte bine si rapid in tratarea fobiilor.
Unele persoane apeleaza la hipnoza pentru a-si reaminti sa faca lucruri ori pentru a reusi sa invete mai bine inaintea unui examen.
Pe langa aspectul stiintific pe care il are hipnoza, transa hipnotica mai este folosita si cu scop spiritual. Interesant este ca foarte multi medici si terapeuti renumiti din lume folosesc tehnici de transa spirituala, adunand date importante si valoroase care vor duce intr-o zi la o recunoastere stiintifica oficiala. Exploararea supraconstientului este o tehnica folosita in regresiile in vieti anterioare si in viata dintre vieti, cu rezultate remarcabile.
In general, cadrul terapiei prin hipnoza se folosesc tehnici de vizualizare, ghidare, relaxare progresiva,tehnici din programarea neuro-lingvistica (NLP), regresie de varsta, tehnica de eliberare emotionala, sugestii pentru vindecare, curatarea si refacerea campului energetic, tehnica vindecarii emotionale si explorarea subconstientului.
Fiind, conform unor definitii, o stare modificata de constiinta, hipnoza nu este totusi nici somn, nici meditatie, chiar daca ar putea semana cu acestea. Este adevarat ca atat somnul cat si meditatia ne relaxeaza, insa hipnoza face, in mod evident, mult mai mult decat atat.
Lumea medicala foloseste hipnoza de foarte mult timp, in toata lumea si in oricare ramura medicala, deoarece aplicabilitatea hipnozei in medicina este un instrument extrem de benefic, cu rezultate clinice foarte bune. Cele mai bune universitati de medicina din lume ofera cursuri de hipnoza. In mediul medical hipnoza este folosita foarte des pentru a scadea pregul de durere, pentru a elimina frica de interventii stomatologice, operatii, pentru a anestezia, pentru relaxarea in timpul travaliului si a nasterilor.
De altfel, Hipnoza este recunoscuta ca fiind o terapie complementara sigura in tratamentul afectiunilor medicale si psihologice.
Una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este pierderea controlului. Multora dintre noi, senzatia ca suntem permanent in control ne da o stare de siguranta, dar nu vom discuta acum implicatiile psihologice legate de acest fapt, ci vom discuta despre pierderea controlului in hipnoza. Care defapt nu exista. Nu vei face in transa hipnotica nimic din ce nu iti doresti, nu iti vei da pin-ul de la cardul bancar terapeutului chiar daca el, prin absurd, ti-ar cere asta. Nu vei spune secrete personale, nu vei ramane captiv in stare de transa, nu te vei ridica de pe fotoliu sa mergi prin incapere cu ochii inchisi.
Starea de relaxare fizica si psihica nu inseamna ca constientul tau este inactiv sau ca tu nu mai ai nicio notiune despre realitate. Esti intr-o stare in care subconstientul tau este foarte receptiv la sugestii, in timp ce constientul sta linistit, insa este prezent.
In hipnoza vei auzi zgomotele din mediu inconjurator, mai cu seama cand sunt foarte pregnante, cum ar fi sirena unei masini de pompieri sau un telefon care suna. Insa focusul tau va fi catre lumea ta interioara, acolo unde, sub indicatiile terapeutului modifici structural diferite experiente din trecut care iti cauzeaza durere emotionala, frica sau panica.
Faptul ca auzi ce se petrece in mediu exterior nu inseamna ca nu esti in transa hipnotica. Il auzi pe terapeutul care iti vorbeste, iar acesta iti vorbeste si inainte sa intri in transa, si in timpul transei. Cu ajutorul sugestiilor terapeutului si concentrarii, vei descoperi ca zgomotele de fond nu te incurca cu nimic, chiar daca esti constient de ele. Daca vei face mai multe sedinte de hipnoza si te vei obisnui cu starea de relaxare indusa de transa, vei descoperi cu surprindere ca, uneori, nu vei auzi tot ceea ce se petrece in mediul inconjurator sau mai bine zis, nu iti vei aminti ca ai auzit. Asta nu inseamna ca nu exista efect terapeutic. Subconstientul tau receptioneaza cu acuratete sugestiile, chiar daca tu „nu iti aduci aminte“.
Descoperă potențialul neînțeles al minții tale cu ajutorul You Academy! Cursurile noastre de NLP și hipnoză te învață cum să explorezi și să valorifici resursele interioare pentru a atinge excelența în toate aspectele vieții tale. Aici, dezvoltarea personală devine o călătorie plină de descoperiri și transformări, cu sprijinul unei comunități unite în căutarea înțelepciunii interioare.
© Copyright You Academy 2022. Creat de BusinessLike-Online. Toate drepturile rezervate.